Zapiekanka makaronowa z szynką i serem (Mac and cheese)

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:00:10:00
  • Ilość porcji:10
  • Czas gotowania:00:45:00
  • Poziom trudności:łatwy

Przepis na zapiekankę z serem i makaronem jest niezwykle prosty, ale jakże smaczny. To danie możecie zrobić dość łatwo i szybko. Stanowi świetną propozycję na szybki obiad, czy potrawę zawierającą dużą liczbę węglowodanów do uzupełnienia po treningu.

Istnieje wiele odmian tej potrawy, a do najbardziej klasycznych należy wykorzystanie makaronu w kształcie muszelek i sera cheddar. Co ciekawe, przepis ten można łatwo modyfikować bezproblemowo dodając do niego własnych ulubionych składników. Zapiekanka z makaronem i serem będzie smakowała zarówno z szynką, warzywami, fasolą, groszkiem, czy sosem beszamelowym. Warto eksperymentować by odkryć ulubioną wersję tego dania.

Historia zapiekanki makaronowej z serem

Przepis wywodzi się z kuchni amerykańskiej, gdzie to danie znane jest jako mac and cheese (skrót od macaroni and cheese, makaron z serem). Niezwykle popularne także w Wielkiej Brytanii.

- Reklama-

Skąd wziął się ten przepis? Jak wynika z książki Jacka McLaughlina o biografii prezydenta Thomasa Jeffersona (Jefferson and Monticello: The Biography of a Builder), w 1793 roku prezydent USA wybrał się do Paryża wraz ze swoim kucharzem Jamsem Hemingsem. Hemings był niewolnikiem, którego historia jest niezwykle ciekawa, ale nie o tym jest ten wpis. Jefferson natrafił na makaron, który na tyle przypadł mu do gustu, że po powrocie do kraju poprosił swojego ambasadora we Francji, by ten kupił i przywiózł dla jego kucharza maszynę do robienia makaronu. Tak też się stało, jednak najwidoczniej urządzenie nie przypadło kucharzowi do gustu, bo później prezydent regularnie sprowadzał zarówno makaron, jak i parmezan. Jak możemy przeczytać w książce, już w 1802 roku Jefferson podał danie nazwane „ciastem makaronowym” na państwowym obiedzie.

Zapiekanka makaronowa z szynką i serem - składniki

Zapiekanka makaronowa z szynką i serem - przepis krok po kroku

  1. Naczynie żaroodporne szklane, lub ceramiczne należy natłuścić. Możemy zrobić to dodając np. odrobinę oleju i rozcierając go po dnie i ściankach.
  2. Spód naczynia obsypujemy niedużą ilością bułki tartej.
  3. Wsypujemy paczkę surowego makaronu tak by przykrył 3/4 wysokości całego naczynia. Możecie wykorzystać praktycznie dowolny makaron. Najlepsze są rurki lub świderki bo najlepiej dają się okleić smakiem zalewy.
  4. Niektóre przepisy wymagają przygotowania sosu beszamelowego, który miesza się z makaronem. Wymaga to wprawy i nie jest łatwe. Dlatego proponujemy Wam świetną alternatywę. 250 ml śmietanki 12% mieszamy z 250 ml wody. Dodajemy 1 żółtko, łyżeczkę pieprzu i pół łyżeczki soli. Na cienkiej tarce ścieramy 100 gramów żółtego sera. Dokładnie mieszamy.
  5. Do naczynia wlewamy przygotowaną zalewę. Możesz dodać także swoje ulubione składniki np. szynkę skrojoną w kostkę.
  6. Upewnij się, że makaron nie wystaje poza zalewę. Wystające fragmenty makaronu przypieką się w piekarniku i będą twarde.
  7. Na wierzch zapiekanki zetrzyj ser. Użyj do tego tarki z grubym oczkiem.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż zapiekankę do na około 45 minut (jeżeli ugotowaliście wcześniej makaron al dente, to zmniejszacie czas o długość gotowania) Ustaw piekarnik by piekł od dołu (symbol grzałki na dole). W ten sposób zapiekanka dojdzie równomiernie nie przypalając sera.

Smaczna porada:

  • Naczynie żaroodporne warto lekko natłuścić przed dodaniem składnikiem i oprószyć bułką tartą jego spód. Dzięki temu spód się mocniej przypiecze, będzie bardziej chrupiący, a zapiekanka zwarta.
  • Do potrawy dodajemy jajko. Jednak warto je wbić osobno do szklanki. Jeżeli przypadkiem natraficie na zepsute jajko – nie zmarnujecie całej potrawy. Jajko nada gładkiej konsystencji.
  • Nie ma potrzeby gotowania wcześniej makaronu. Jeżeli jednak chcecie to zrobić – niech będzie al dente.

Przydatne urządzenia:

  • Naczynie żaroodporne szklane lub ceramiczne
  • Tarka do warzyw
5/5 (2 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy