Przepis na zapiekankę z serem i makaronem jest niezwykle prosty, ale jakże smaczny. To danie możecie zrobić dość łatwo i szybko. Stanowi świetną propozycję na szybki obiad, czy potrawę zawierającą dużą liczbę węglowodanów do uzupełnienia po treningu.
Istnieje wiele odmian tej potrawy, a do najbardziej klasycznych należy wykorzystanie makaronu w kształcie muszelek i sera cheddar. Co ciekawe, przepis ten można łatwo modyfikować bezproblemowo dodając do niego własnych ulubionych składników. Zapiekanka z makaronem i serem będzie smakowała zarówno z szynką, warzywami, fasolą, groszkiem, czy sosem beszamelowym. Warto eksperymentować by odkryć ulubioną wersję tego dania.
Historia zapiekanki makaronowej z serem
Przepis wywodzi się z kuchni amerykańskiej, gdzie to danie znane jest jako mac and cheese (skrót od macaroni and cheese, makaron z serem). Niezwykle popularne także w Wielkiej Brytanii.
Skąd wziął się ten przepis? Jak wynika z książki Jacka McLaughlina o biografii prezydenta Thomasa Jeffersona (Jefferson and Monticello: The Biography of a Builder), w 1793 roku prezydent USA wybrał się do Paryża wraz ze swoim kucharzem Jamsem Hemingsem. Hemings był niewolnikiem, którego historia jest niezwykle ciekawa, ale nie o tym jest ten wpis. Jefferson natrafił na makaron, który na tyle przypadł mu do gustu, że po powrocie do kraju poprosił swojego ambasadora we Francji, by ten kupił i przywiózł dla jego kucharza maszynę do robienia makaronu. Tak też się stało, jednak najwidoczniej urządzenie nie przypadło kucharzowi do gustu, bo później prezydent regularnie sprowadzał zarówno makaron, jak i parmezan. Jak możemy przeczytać w książce, już w 1802 roku Jefferson podał danie nazwane „ciastem makaronowym” na państwowym obiedzie.
Zapiekanka makaronowa z szynką i serem - składniki
Zapiekanka makaronowa z szynką i serem - przepis krok po kroku
- Naczynie żaroodporne szklane, lub ceramiczne należy natłuścić. Możemy zrobić to dodając np. odrobinę oleju i rozcierając go po dnie i ściankach.
- Spód naczynia obsypujemy niedużą ilością bułki tartej.
- Wsypujemy paczkę surowego makaronu tak by przykrył 3/4 wysokości całego naczynia. Możecie wykorzystać praktycznie dowolny makaron. Najlepsze są rurki lub świderki bo najlepiej dają się okleić smakiem zalewy.
- Niektóre przepisy wymagają przygotowania sosu beszamelowego, który miesza się z makaronem. Wymaga to wprawy i nie jest łatwe. Dlatego proponujemy Wam świetną alternatywę. 250 ml śmietanki 12% mieszamy z 250 ml wody. Dodajemy 1 żółtko, łyżeczkę pieprzu i pół łyżeczki soli. Na cienkiej tarce ścieramy 100 gramów żółtego sera. Dokładnie mieszamy.
- Do naczynia wlewamy przygotowaną zalewę. Możesz dodać także swoje ulubione składniki np. szynkę skrojoną w kostkę.
- Upewnij się, że makaron nie wystaje poza zalewę. Wystające fragmenty makaronu przypieką się w piekarniku i będą twarde.
- Na wierzch zapiekanki zetrzyj ser. Użyj do tego tarki z grubym oczkiem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż zapiekankę do na około 45 minut (jeżeli ugotowaliście wcześniej makaron al dente, to zmniejszacie czas o długość gotowania) Ustaw piekarnik by piekł od dołu (symbol grzałki na dole). W ten sposób zapiekanka dojdzie równomiernie nie przypalając sera.
Smaczna porada:
- Naczynie żaroodporne warto lekko natłuścić przed dodaniem składnikiem i oprószyć bułką tartą jego spód. Dzięki temu spód się mocniej przypiecze, będzie bardziej chrupiący, a zapiekanka zwarta.
- Do potrawy dodajemy jajko. Jednak warto je wbić osobno do szklanki. Jeżeli przypadkiem natraficie na zepsute jajko – nie zmarnujecie całej potrawy. Jajko nada gładkiej konsystencji.
- Nie ma potrzeby gotowania wcześniej makaronu. Jeżeli jednak chcecie to zrobić – niech będzie al dente.
Przydatne urządzenia:
- Naczynie żaroodporne szklane lub ceramiczne
- Tarka do warzyw
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.