Szparagi to składnik, który albo pokochacie, albo niekoniecznie. Mają swój charakterystyczny smak, który jest mocno wyczuwalny we wszystkich potrawach. W dzisiejszym wpisie chciałem zaproponować Wam szparagi w postaci kremowej zupy.
Zupa ze szparagów - składniki
Zupa ze szparagów - przepis krok po kroku
- Białe szparagi należy umyć, obrać i odłamać im twardy koniec.
- Zielone szparagi nie musimy obierać. Wystarczy je umyć i odłamać również twardy koniec.
- Szparagi można przekroić na pół. Następnie należy je włożyć do garnka, zalać wodą i lekko posolić. Gotować przez kilka minut.
- Następnie należy je zahartować zalewając zimną wodą. Dzięki temu zachowają więcej koloru i smaku.
- Ziemniaki należy obrać i pokroić na kawałki.
- Szalotki obierz i posiekaj w piórka.
- Do garnka, w którym gotowana będzie zupa wlej olej i podsmaż na nim szalotkę i ziemniaki.
- Do całości dodajemy podgotowane wcześniej szparagi i podsmażamy. Następnie wlewamy bulion. (Jak zrobić bulion)
- Gotujemy do miękkości bez przykrywki.
- Po ugotowaniu dodajemy groszek (jeżeli jest z puszki). Jeżeli był mrożony – należy go dodać wcześniej by zdążył się ugotować. Na tym etapie możemy odkroić kilka główek ugotowanych i podsmażonych szparagów do dekoracji.
- Miksujemy całość, dodajemy łyżkę śmietany (sprawdź, jak poprawnie zabielić zupę). Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
- Możemy podawać z chrupiącymi grzankami i przyozdobić kawałkami szparagów.