fbpx

Papryka konserwowa w słoiku

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:8
  • Czas gotowania:80
  • Poziom trudności:łatwy

Znamy już jej ponad 200 odmian, Węgrzy potrafią przyrządzić ją na blisko milion sposobów, a do Polski przywiózł ją sam Krzysztof Kolumb. Czerwona, żółta i zielona – jest niepozorna, ale w zależności od koloru sprawdzi się w różnych sytuacjach.

Jedząc czerwoną paprykę dostarczymy organizmowi konkretną dawkę beta-karotenu. Zielona zawiera kwas foliowy i jest niskokaloryczna, a żółta jest źródłem luteiny i zeaksantyny, które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobry wzrok.

Papryka ma pięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. A co najważniejsze, podczas gotowania traci ona mniej swoich właściwości niż inne warzywa czy owoce, ponieważ szybciej staje się miękka.

- Reklama-

Papryka wspiera naszą odporność i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Papryka jako idealny dodatek do sałatek, potrawek lub jedzona na surowo skradła nam serca i stała się jednym z najbardziej lubianych przez nas warzyw.

Istnieje wiele sposobów przyrządzania z papryki rozmaitych przetworów. Jednak tym najpopularniejszym i jednym ze smaczniejszych jest zrobienie papryki konserwowej w słoiku. Tak przechowywanym warzywem możemy cieszyć się całą zimę.

Przyrządzenie papryki konserwowej nie zajmuje wiele czasu, a w kompozycji z wieloma potrawami sprawdzi się bardzo dobrze i wzbogaci je o wyraziste barwy. Dodatkowo słoiczek tak przygotowanej papryki będzie zimą idealnym dodatkiem do obiadu, sałatek czy kanapek. Jak zrobić paprykę konserwową w słoiku?

Papryka konserwowa w słoiku - składniki

Papryka konserwowa w słoiku - przepis krok po kroku

  1. Paprykę należy obrać i pozbawić ziarenek oraz korzonka.
  2. Paprykę pokroić w szerokie paski np. na 6 części.
  3. Sparzyć paprykę gorącą wodą. Wystarczą 3 minuty.
  4. Do słoików dodać 1 ząbek czosnku, trochę gorczycy i paprykę.
  5. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Zagotować.
  6. Do słoika wlewamy zalewę, na wierzch wlewamy po łyżce oliwy, zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut.
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy