Znamy już jej ponad 200 odmian, Węgrzy potrafią przyrządzić ją na blisko milion sposobów, a do Polski przywiózł ją sam Krzysztof Kolumb. Czerwona, żółta i zielona – jest niepozorna, ale w zależności od koloru sprawdzi się w różnych sytuacjach.
Jedząc czerwoną paprykę dostarczymy organizmowi konkretną dawkę beta-karotenu. Zielona zawiera kwas foliowy i jest niskokaloryczna, a żółta jest źródłem luteiny i zeaksantyny, które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobry wzrok.
Papryka ma pięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. A co najważniejsze, podczas gotowania traci ona mniej swoich właściwości niż inne warzywa czy owoce, ponieważ szybciej staje się miękka.
Papryka wspiera naszą odporność i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Papryka jako idealny dodatek do sałatek, potrawek lub jedzona na surowo skradła nam serca i stała się jednym z najbardziej lubianych przez nas warzyw.
Istnieje wiele sposobów przyrządzania z papryki rozmaitych przetworów. Jednak tym najpopularniejszym i jednym ze smaczniejszych jest zrobienie papryki konserwowej w słoiku. Tak przechowywanym warzywem możemy cieszyć się całą zimę.
Przyrządzenie papryki konserwowej nie zajmuje wiele czasu, a w kompozycji z wieloma potrawami sprawdzi się bardzo dobrze i wzbogaci je o wyraziste barwy. Dodatkowo słoiczek tak przygotowanej papryki będzie zimą idealnym dodatkiem do obiadu, sałatek czy kanapek. Jak zrobić paprykę konserwową w słoiku?
Papryka konserwowa w słoiku - składniki
Papryka konserwowa w słoiku - przepis krok po kroku
- Paprykę należy obrać i pozbawić ziarenek oraz korzonka.
- Paprykę pokroić w szerokie paski np. na 6 części.
- Sparzyć paprykę gorącą wodą. Wystarczą 3 minuty.
- Do słoików dodać 1 ząbek czosnku, trochę gorczycy i paprykę.
- Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Zagotować.
- Do słoika wlewamy zalewę, na wierzch wlewamy po łyżce oliwy, zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.