fbpx

Papryka konserwowa w słoiku

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:8
  • Czas gotowania:80
  • Poziom trudności:łatwy

Znamy już jej ponad 200 odmian, Węgrzy potrafią przyrządzić ją na blisko milion sposobów, a do Polski przywiózł ją sam Krzysztof Kolumb. Czerwona, żółta i zielona – jest niepozorna, ale w zależności od koloru sprawdzi się w różnych sytuacjach.

Jedząc czerwoną paprykę dostarczymy organizmowi konkretną dawkę beta-karotenu. Zielona zawiera kwas foliowy i jest niskokaloryczna, a żółta jest źródłem luteiny i zeaksantyny, które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobry wzrok.

Papryka ma pięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. A co najważniejsze, podczas gotowania traci ona mniej swoich właściwości niż inne warzywa czy owoce, ponieważ szybciej staje się miękka.

- Reklama-

Papryka wspiera naszą odporność i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Papryka jako idealny dodatek do sałatek, potrawek lub jedzona na surowo skradła nam serca i stała się jednym z najbardziej lubianych przez nas warzyw.

Istnieje wiele sposobów przyrządzania z papryki rozmaitych przetworów. Jednak tym najpopularniejszym i jednym ze smaczniejszych jest zrobienie papryki konserwowej w słoiku. Tak przechowywanym warzywem możemy cieszyć się całą zimę.

Przyrządzenie papryki konserwowej nie zajmuje wiele czasu, a w kompozycji z wieloma potrawami sprawdzi się bardzo dobrze i wzbogaci je o wyraziste barwy. Dodatkowo słoiczek tak przygotowanej papryki będzie zimą idealnym dodatkiem do obiadu, sałatek czy kanapek. Jak zrobić paprykę konserwową w słoiku?

Papryka konserwowa w słoiku - składniki

Papryka konserwowa w słoiku - przepis krok po kroku

  1. Paprykę należy obrać i pozbawić ziarenek oraz korzonka.
  2. Paprykę pokroić w szerokie paski np. na 6 części.
  3. Sparzyć paprykę gorącą wodą. Wystarczą 3 minuty.
  4. Do słoików dodać 1 ząbek czosnku, trochę gorczycy i paprykę.
  5. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Zagotować.
  6. Do słoika wlewamy zalewę, na wierzch wlewamy po łyżce oliwy, zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut.
0/5 (0 Reviews)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Nie pamiętasz hasła?

Wpisze dane Twojego konta, a my wyślemy Ci link, przy pomocy którego będziesz mógł zresetować hasło.

Link do zmiany hasła jest nieprawidłowy lub wygasł.

Zaloguj się

Polityka Prywatności

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.