Tradycyjny Żurek na święta według staropolskiego przepisu

Koniecznie spróbuj

Jakub
Jakub
Interesuję się poszczególnymi składnikami oraz sposobem ich łączenia. Lubię próbować nowych rzeczy i przepisów nieustannie je doskonaląc. W kuchni działamy wspólnie z żoną - Gosią. Życzymy smacznego!
- Reklama -
  • Czas przygotowania:10
  • Ilość porcji:6
  • Czas gotowania:30
  • Poziom trudności:średni

Żur to klasyczna zupa kuchni polskiej, która pojawia się bardzo często na święta. Musi być czosnek, biała kiełbasa i majeranek. Całość lekko kwaśna i niezwykle aromatyczna. Jak zrobić klasyczny żurek?

Tradycyjny Żurek na święta - składniki

Tradycyjny Żurek na święta - przepis krok po kroku

  1. Do pustego garnka dodajemy białą kiełbasę i zalewamy go wodą. Wodę podgrzewamy na dużym ogniu.
  2. Gotujemy wywar na dużym ogniu przez kilka minut. Jeżeli na wierzchu wody pojawi się szum – wyciągamy go przy pomocy łyżki lub sitka.
  3. Dolewamy zakwas na żur.
  4. Dodajemy czosnek, ziele angielskie i liście laurowe i odrobinę soli.
  5. Gotujemy przez około 15 minut na małym ogniu. Jeżeli kupiliście dość grubą kiełbasę – doliczcie do tego kroku dodatkowych 5 minut. Dzięki temu kiełbasa będzie bardziej miękka.
  6. Na sam koniec gotowania dodajemy majeranek.
  7. Ostrożnie wyjmujemy z zupy kiełbasę i kroimy ją na porcje i wkładamy do misek.
  8. Do misek dodajemy jajka ugotowane na twardo i skrojone w ćwiartki.
  9. Całość zalewamy żurkiem i gotowe!
  10. Smacznego 🙂
0/5 (0 Reviews)
Rozwiń z nami grupę na Facebook

Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Reklama -

Najnowsze:

- Reklama -

Najpopularniejsze składniki

Przetestuj również inne przepisy