Żur to klasyczna zupa kuchni polskiej, która pojawia się bardzo często na święta. Musi być czosnek, biała kiełbasa i majeranek. Całość lekko kwaśna i niezwykle aromatyczna. Jak zrobić klasyczny żurek?
Tradycyjny Żurek na święta - składniki
Tradycyjny Żurek na święta - przepis krok po kroku
- Do pustego garnka dodajemy białą kiełbasę i zalewamy go wodą. Wodę podgrzewamy na dużym ogniu.
- Gotujemy wywar na dużym ogniu przez kilka minut. Jeżeli na wierzchu wody pojawi się szum – wyciągamy go przy pomocy łyżki lub sitka.
- Dolewamy zakwas na żur.
- Dodajemy czosnek, ziele angielskie i liście laurowe i odrobinę soli.
- Gotujemy przez około 15 minut na małym ogniu. Jeżeli kupiliście dość grubą kiełbasę – doliczcie do tego kroku dodatkowych 5 minut. Dzięki temu kiełbasa będzie bardziej miękka.
- Na sam koniec gotowania dodajemy majeranek.
- Ostrożnie wyjmujemy z zupy kiełbasę i kroimy ją na porcje i wkładamy do misek.
- Do misek dodajemy jajka ugotowane na twardo i skrojone w ćwiartki.
- Całość zalewamy żurkiem i gotowe!
- Smacznego 🙂
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.