Kotlety mielone to dość uniwersalne danie, które możemy podawać z różnymi dodatkami, a same kotlety złożyć z różnego rodzaju mięsa i pozostałych składników. Dziś prezentuję Wam klasyczny, ale nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis.
Domowe kotlety mielone - składniki
Domowe kotlety mielone - przepis krok po kroku
-
- Obierz ziemniaki i pokrój w równe kawałki. Dodaj je do garnka i zalej wodą. Lekko posól. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Możesz to sprawdzić wbijając w nie nóż lub widelec.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i wsyp do dużej miski.
- Przeciśnij dwa ząbki czosnku przez praskę wprost do miski.
- Wsyp jedną szklankę bułki tartej, dodaj jajo, majeranek, 2 łyżeczki mielonego pieprzu i pół łyżeczki soli. Dodaj również 2 łyżeczki musztardy.
- Całość dokładnie wymieszaj ręką.
- Na duży talerz wysyp drugą szklankę bułki tartej. Jak zrobić bułkę tartą dowiesz się tu.
- Przy użyciu dłoni, oderwij kawałki przyprawionego mięsa i uformuj z nich kulki. Kulki spłaszcz lekko w dłoniach i obtocz w bułce tartej na talerzu.
- Rozgrzej olej na dużej patelni.
- Smaż przygotowane kotlety partiami starając się maksymalnie zapełnić powierzchnię patelni.
- Kotlety smażymy przez kilka minut po równo z obu stron. Możemy sprawdzić, czy są gotowe – naciskając na nie widelcem. Jeżeli nie wycieka z nich sok, są już gotowe.
- Przed podaniem warto odsączyć je z nadmiaru tłuszczu np. kładąc je na ręczniczku kuchennym.
- Podajemy je z ziemniakami oraz dodatkami jak buraczki zesmażane lub marchewka z groszkiem.
Dołącz do grupy Smacznyblog.pl na Facebook. Dyskutuj, dziel się pomysłami, odkrywaj kulinarny świat wspólnie z nami.